Μύθος και Ιστορία

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον μύθο, αυτός που δίδαξε την τέχνη της αμπελουργίας στους κατοίκους της Λήμνου ήταν ο μυθικός βασιλιάς Θόας, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Ο Θόας ήταν στρατηγός του βασιλιά της Φαιστού, Ραδάμανθυ, τον οποίο είχε στείλει από την Κρήτη ο βασιλιάς Μίνως για να κατακτήσει τα νησιά του Αιγαίου. Ο Ραδάμανθυς χάρισε τη Λήμνο στον Θόαντα, που έγινε βασιλιάς της.

Αλλά και ο Όμηρος αναφέρεται στο κρασί της Λήμνου, το οποίο προμηθεύονταν οι Αχαιοί κατά τον Τρωικό Πόλεμο:

“«… κι είχαν κρασί απ’ τη Λήμνο, που’ φεραν πολλά καράβια εκείθε, σταλμένα από τον γιο του Ιάσονα στους Αχαιούς, τον Εύνηο, που ‘χε γεννήσει στον Ιάσονα τον βασιλιά η Υψιπύλη.”

(Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Η’)

Η ιστορία

Πέρα από τον μύθο, είναι συχνές οι αναφορές στο κρασί της Λήμνου από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Αριστοτέλης, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης. Ο Αθήναιος μάλιστα στους «Δειπνοσοφιστές», αναφέρει χαρακτηριστικά:
“…δεν υπάρχει κρασί καλύτερο να πιεις, από ένα γλυκό της Λήμνου”

(Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές)

Σίγουρα η κατανάλωση κρασιού στη Λήμνου συνδεόταν και με τα Καβείρια Μυστήρια που τελούνταν στο Ιερό των Καβείρων, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο σήμερα στα βόρεια του νησιού. Επίσης, δεν είναι λίγα τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τη οινοποσία και τα οποία βρέθηκαν σε αρχαίες πόλεις της Λήμνου, όπως η Πολιόχνη και η Ηφαιστεία. Κατά τους ρωμαϊκούς αλλά κυρίως κατά τους βυζαντινούς χρόνους, υπάρχουν στοιχεία για την οινοποιητική δραστηριότητα των μοναχών που εργάζονταν στα μοναστήρια της Λήμνου, κάτι που επιβεβαιώνει τη συνέχεια της αμπελουργικής παράδοσης στο νησί. Επίσης, περιηγητές και ιστορικοί που επισκέφθηκαν κατά καιρούς τη Λήμνο σημειώνουν ότι από τα σπουδαιότερα προϊόντα που παράγονται εδώ είναι το σταφύλι, ο μούστος και το κρασί, αναφερόμενοι βέβαια στην τοπική ερυθρή ποικιλία Λημνιό, η οποία στο παρελθόν ήταν η αποκλειστική σχεδόν ποικιλία του νησιού.

Σήμερα, με αρκετά οινοποιεία πλέον να λειτουργούν στο νησί, τα κρασιά της Λήμνου έχουν κερδίσει διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα και αποτελούν προϊόντα εξαγωγών εκτός Λήμνου αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως και άλλα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα που παράγονται εδώ.