Γαστρονομία

Η Λήμνος είναι ένας ευλογημένος τόπος όχι μόνο σε ό, τι αφορά το κρασί. Για την ακρίβεια, είναι νησί εύφορο και  σε μεγάλο βαθμό αύταρκες. Συνεπώς, η γαστρονομία της στηρίζεται κατά βάση στην πληθώρα των τοπικών προϊόντων.

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα πολύ καλής ποιότητας σιτηρά, κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι. Από το σιτάρι αυτό παρασκευάζεται ποικιλία αρτοποιημάτων αλλά και τα διάσημα πλέον ζυμαρικά της Λήμνου, τα φλομάρια.

 

Ως κατεξοχήν γεωκτηνοτροφικό νησί, με παράδοση στην εκτροφή αιγοπροβάτων, η Λήμνος είναι γνωστή για την ποικιλία ιδιαίτερων λευκών και κίτρινων τυριών που παράγονται εδώ: καλαθάκι Λήμνου (ΠΟΠ), μελίχλωρο, φέτα Λήμνου, κασκαβάλι αλλά και φρέσκα τυριά.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι επίσης το σουσάμι που παράγεται εδώ και τα προϊόντα του, δηλαδή το θρεπτικό ταχίνι και ο παραδοσιακός χαλβάς. Τελευταία, έχει αναβιώσει και η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών οσπρίων, όπως η τοπική φάβα που ονομάζεται «άφκος». Παράλληλα, στο νησί ανθίζει η μελισσοκομία και συγκεκριμένα η παραγωγή μελιού από θυμάρι, καθώς επίσης πρόσφατα άρχισε να εξελίσσεται και η παραγωγή ελαιολάδου.

Η γη της Λήμνου, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, δίνει και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων, αρωματικών και βοτάνων: άγρια σπαράγγια, κάππαρη, θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι κ.ά.

 

 

Η τοπική γαστρονομία συνδυάζει με ενδιαφέροντα τρόπο τα τοπικά προϊόντα, σε διαφόρων ειδών πίτες με σπιτικό φύλλο, όπως κολοκυθόπιτες και τυρόπιτες, φαγητά κατσαρόλας, κατά κύριο λόγο κοκκινιστά συνοδευόμενα συνήθως από φλομάρια, φαγητά φούρνου κ.ά. Το κρέας που χρησιμοποιείται εδώ είναι κυρίως χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά, κουνέλι και πολύ λιγότερο μοσχάρι. Και βέβαια, ως ψαρότοπος, η κουζίνα της Λήμνου δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα πιάτα ψαροφαγίας.

Η ευρηματικότητα της τοπικής γαστρονομίας αντικατοπτρίζεται και στα ιδιαίτερα παραδοσιακά γλυκά. Εκτός από την μεγάλη ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού, εδώ παρασκευάζονται τα μοναδικά “Βενιζελικά”, φοντάν σοκολάτας καλυμμένα με γλάσο βανίλιας, αλλά και οι εξίσου μοναδικοί σαμσάδες, γλυκίσματα με τραγανό φύλλο και σουσάμι.