Ο αμπελώνας

Ολόκληρο το νησί της Λήμνου αποτελεί οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Λήμνος από το 1982.
Η μοναδικότητα των κρασιών της Λήμνου οφείλονται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

 

  • στα ηφαιστειογενή εδάφη της
  • στο κλίμα της περιοχής
  • στις καλλιεργητικές μεθόδους, οι οποίες παραμένουν σε ένα μεγάλο βαθμό παραδοσιακές
  • στις καλλιεργούμενες ποικιλίες

Η έκταση του αμπελώνα της Λήμνου κυμαίνεται μεταξύ 6.000-6.500 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται εγκατεστημένο στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Δημητρίου, ενώ στο νησί δραστηριοποιούνται σήμερα επτά οινοποιεία.

Τα ξερικά αμπέλια της Λήμνου διαμορφώνονται σε σχετικά χαμηλά κύπελλα, καθώς οι άνεμοι που σημειώνονται στο νησί δεν διευκολύνουν την γραμμική διάταξή τους. Ο παραδοσιακός τρυγητός με τα χέρια αρχίζει περί τα μέσα Αυγούστου και συνήθως ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκτός από την παραγωγή κρασιού, στη Λήμνο είναι διαδεδομένη και η παραγωγή άλλων αμπελοοινικών προϊόντων, όπως ο μούστος ή πετιμέζι, δηλαδή ο συμπυκνωμένος και γλυκός χυμός σταφυλιού, η σταφίδα και τα αποστάγματα (τσίπουρο).