Τοπικές Ποικιλίες
Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Στη Λήμνο φτάνει στις αρχές του 20ού αιώνα από την Αίγυπτο και εξαιτίας της καταγωγής του αποκτάει και διάφορες άλλες ονομασίες όπως Εγγλέζικο, Αλεξανδρινό ή Zibbibo. Σταδιακά, η ποικιλία αυτή εκτόπισε την τοπική ερυθρή ποικιλία, το Λημνιό, που μέχρι τότε κυριαρχούσε στο νησί.
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική και αρωματική ποικιλία, η οποία στη Λήμνο δίνει οίνους ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Συγκεκριμένα, δίνει τους ξηρούς οίνους ΠΟΠ Λήμνος και τους γλυκούς ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνος, για τους οποίους φημίζεται το νησί. Επίσης, τα τελευταία χρόνια δίνει ενδιαφέροντα αφρώδη κρασιά, ημίξηρα ή ημίγλυκα.

Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται στη Λήμνο, όχι μόνο για οινοποίηση, αλλά και ως επιτραπέζια και για την παραγωγή σταφίδας. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα τα γευθεί τα αρώματα του Μοσχάτου Αλεξανδρείας και με άλλους τρόπους.

Λημνιό ή Καλαμπάκι
Η καλλιέργειά του περιορίστηκε στη Λήμνο μετά την εισαγωγή του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, φαίνεται όμως ότι αναβιώνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, από το 2011 στους οίνους Π.Ο.Π. Λήμνος συμπεριλαμβάνονται και οι οίνοι από Λημνιό. Δίνει οίνους με μέτριες τανίνες, σώμα και οξύτητα και με κυρίαρχα τα αρώματα των κόκκινων φρούτων.
Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται και στη βόρεια Ελλάδα, αλλά δίνει οίνους με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση).
