Τα οινοποιεία

Ο πρώτος αμπελουργικός και οινοποιητικός συνεταιρισμός στη Λήμνο ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30 και το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο που λειτούργησε στη Λήμνο ήταν αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, το 1958. Από τότε το οινοποιείο αυτό αποτελούσε τον μοναδικό οινοποιό που συγκέντρωνε τα σταφύλια του νησιού και τα οινοποιούσε για λογαριασμό των παραγωγών. Τα πρώτα ιδιωτικά οινοποιεία εμφανίζονται στα μέσα τις δεκαετίας του 1990.

Σήμερα, εκτός από το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η ΕΝΩΣΗ», γνωστό και ως Limnos Wines, στη Λήμνο λειτουργούν τα οινοποιεία: Κτήμα Χατζηγεωργίου, Σαββόγλου-Τσιβόλα/Lemnos Organic Wines, Εμ. Γκαράλη, Ν. Κουκουλίθρα , Ι. Κρεμμύδα, A. Τζάνερου, Δ. Μαγιά, και Π. Βαστάρδου-Χωνά. Από αυτά, το oινοποιείο Σαββόγλου-Τσιβόλα/Lemnos Organic Wines και εν μέρει το oινοποιείο Εμ. Γκαράλη και N. Κουκουλίθρα παράγουν οίνους βιολογικής καλλιέργειας.

Αν και προς το παρόν δεν διαθέτουν όλα τα οινοποιεία της Λήμνου οργανωμένους χώρους υποδοχής, τα τελευταία χρόνια η οινοποιητική δραστηριότητα στο νησί σημειώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοδική πορεία και η ανάγκη προσέλκυσης του οινόφιλου κοινού και ανάπτυξης του οινοτουρισμού μεγαλώνει αντίστοιχα.